Hampaat, korvat ja anaalirauhaset


HAMPAIDENHOITO

Pentukoiran hampaat puhkeavat noin kolmen viikon ikäisenä. Hampaat ovat tuolloin naskalin terävät. Maitohampaat vaihtuvat aikuisten koirien hampaisiin neljän-viiden kuukauden iässä ja ovat kokonaisuudessaan vaihtuneet seitsemän kuukauden ikään mennessä.  Sekä hampaiden puhkeamiseen että niiden vaihtumiseen liittyy ikenien kutinaa, mikä pistää pureskelmaan lähes kaikkea eteen tulevaa.

Maitohampaiden juuret sulavat ja tilalle kasvavat pysyvät hampaat. Aina ei maitohammas (kysymyksessä kulmuri) kuitenkaan irtoa itsestään, vaan uusi pysyvä hammas kasvaa maitohampaan viereen.  Hampaiden oikein asettumisen ja purennan kannalta on tärkeää, että irtoamaton maitohammas käydään eläinlääkärillä poistatuttamassa viimeistään siinä vaiheessa kun pysyvä hammas on kasvanut maitohammasta puoleen väliin.

Pienten koirarotujen ongelmana on hammaskiven muodostuminen ja ientulehdukset. Yksi tähän johtava syy löytyy siitä, etteivät pikkukoirat pureskele luita samoissa määrin kuin suuremmat lajitoverinsa. Koira kannattaa totuttaa säännölliseen hampaidenpesuun, estääkseen suussa olevien ongelmien syntymisen. Eläinläärillä voi tarvittaessa käydä puhdistuttamassa koiran purukaluston hammaskivestä.

KORVAKARVOJEN NYPPIMINEN


Cotoneilla kasvaa ohutta ja helposti irtoavaa hötkarvaa korvien sisältä, mitkä nypitään sormin pois.Tarkasta korvien tila säännöllisesti. Ellei korvan sisältä kasvavia karvoja nypitä, ei ilma pääse korvakäytävässä liikkumaan vapaasti, ja se aiheuttaa hiivan kehittymistä ja tulehduksia.

 


ANAALIRAUHASET

Normaalisti koiran anaalirauhaset tyhjenevät itsestään. Anaalirauhasten tyhjennyksen voi tehdä itse tai eläinlääkäri.

Suihkuttele ensin koiran peräpäätä lämpimällä vedellä. Anaalirauhaset sijaisevat peräaukon molemmilla sivuilla, kellotaulun 4:n ja 8:n kohdalla. Täytenä ne tuntuvat peukalonpään kokoisina pallukoina. Ota rauhaset peukalon ja etusormen väliin, paina varovasti ja nosta samalla ylös. 

Mikäli rauhasista tuleva neste on paksua tai verensekaista, niin kyseessä saattaa olla tulehus, mikä vaatii eläinlääkärikäynnin. Tulehtuneita, tai muutenkaan ärtyneen näköisiä anaalirauhasia ei saa itse tyhjentää, vaan se on eläinlääkärin tehtävä.

Youtubesta löydät paljon ohjeistusvideoita anaalirauhasten tyhjentämiseksi.