Tassut, anturat ja kynnet 

Tassu- ja anturakarvat

Ennen tassukarvojen hoitotoimenpideohjetta alustavaa tietoa anturoiden osuudesta koiran lämmönsäätelyssä: Koirilla ei ole varsinaisesti hirauhasia ihossaa, vaan lämmönsäätely koiralla tapahtuu suun-, kielen- ja anturoiden kautta. Veden haihtumista koiran kehosta thostaa koiran läähättäminen ja tiheä hengitys esim. stressitilanteissa. Tasalämpöisinä ja karvapeitteisinä nisäkkäinä koirat sietävät huonosti kuumuutta, koska eivät voi viilentää itseään hikoilemalla. Edellisestä syystä esim. saunassa, aurinonpaisteeseen tai kuumaan autoon jätetyssä autossa koiraa uhkaa lämpöhalvaus.

Ota kuppimaisesti koiran tassu käteesi ja leikkaa saksilla ne karvat, mitkä kasvavat anturan yli. Jotta anturoiden välitkin pysyvät siisteinä ja hengittävinä, leikkaa pyöreäpäisillä tassusaksilla tai trimmikoneella varpaiden välistä kasvavat karvat lyhyiksi. 


Kynsienleikkuu

Cotonin kynnet ovat yeensä vaaleat, joista on helppo nähdä kynnen ydin. Kynnen ytimessä kulkee verisuonia ja hermoja, joihin kynsileikkurilla osuessa koira säpsähtää tai kijahtaa. Osa cotonin kynsistä saattaa olla myös mustia, joten leikkaa niit varoen. Tarkasta kynsen pituudet säännöllisesti aina pesujen yhteydessä ja leikkaa ne muutaman viikon välein tai useimmin tarvittaessa. Älä unohda leikata kannuskynsiä.