KARVAN VERRAN KAUNIIMPI

Tuuli laulujaan lauleli, kepeästi ympärilläsi tanssien.

Tuulen vireestä sävelen kuulla voi,

sen soljuvista liikkeistä sydän resonoi.

Tuulen tulkintaa sanoma yhäkin soi

- miten kauniisti turkkisi hulmuta voi -


- Meeri -


Muutama sana takuista


Onkoi sinulla käsissäsi pentu-coton, joka ei vielä ole tullut takkuikään, takkuuntunut/huovuttunut takkuikäinen tai peräti takkuuntunut aikuinen  coton vai tahtoisitko ehkä kasvattaa cotonillesi rodunmukaisen, näyttävän ja kauniin karvan.

Mikäli koirasi ei ole vielä totutettu säännöllisyyteen hoitotoimenpiteiden suorittamisissa, toimi seuraavian ohjeistuksen mukaisesti. Hoitotoimenpiteisiin totuttelua suoritetaan siitä huolimatta, ettei tarvitcotonisi niitä nyt tai ei. Jos kynsiä ei tarvitse leikata, voi niitä vähintäänkin koskettaa kynileikkurilla. Jos korvakarvoja ei tarvitse nyppiä tai hampaita ei tarvitse pestä, voi niitä vähintäänkin katsoa ja kokeilla.

Tärkeintä on, että koira oppii hyväksymään hoitotoimenpiteiden suorittamisen. Mitä pidempiä taukoja pidetään, sitä varmemmin koirasi vieraantuu hoitotoimenpiteiden tekemisestä.

Tee hoitotoimenpiteistä yhteinen laatuaikanne ja huolehdi siitä, että  koirallesi jää miellyttävä ja houkutteleva  mielleyhtymä yhteisestä laatuajastanne.

Alla kuva cotonista, joka näennäisesti näyttää "hyvältä". Ihoa hautonut, huovuttunut karva peitti koiran lähestulkoon kokonaan. Tällaisessa tilassa olevaa turkkia ei avata takuista, vaan se vedetään trimmerillä alas. 


Ehkäise takkujen syntyminen pitämällä turkin pesuvälit riittävän lyhyenä. Asuinympäristöstä, aktiiviteeteista ja sääoloista riippuen, pese cotonin turkki 1-4 viikon välein. 

Pentukarvassa olevan cotonin turkki pestään vähintään kerran viikossa. Takkuja syntyy helposti, mikäli turkki on likainen, käytät valjaita, sade- tai muita asuja, joissa turkille ei ole riittävästi tilaa. Takkuja syntyy myös turkkiin, mikäli sitä ei ole pesun jälkeen kuivattu huolella tyvestä asti. Silloin kun takkuja pääsee synttymään, niitä tulee lähes kaikkialle: korvantauksiin, rintakehään, leuan aluseen, poskiin, tassuihi, kainaloihin, hännäntyveen, silmäkulmiin jne.

Pentukarvalla olevan cotonin takut avataan aina ennen pesua. Avaa takut ensin sormin tai kamman kärjellä. Harjaa ja kampaa koira takuttomaksi ennen pesua.

Aikuisen cotonin turkkia ei pesujen välissä juurikaan tarvitse kammalla tai harjalla koskea.


Turkin pesuPESU: Kastele koiran turkki kauttaaltaan ja aloita pesu laimennetulla shampoolla häntäpäästä edeten ja pääpuoli vasta viimeisenä.  Toista pesu tarvittaessa ja huuhtele shampoojäämät pois turkista huolellisesti.  

HOITOAINEEN KÄYTTÖ: Painele kevyesti liikavesi pois turkista pyyhkeellä. Laimenna hoitoaine valmiiksi pesuvatiin ja valele hoitoainevedellä turkki kauttaaltaan ja anna vaikuttaa hetken. Huuhtele hoitoainejäämät pois turkista.

  


Turkin kuivaus


Pesun jälkeen olet painellut pyyhkeellä vedet pois koiran turkista ja koirasi on ehkä hetken juoksennellut ravistaen turkkia kuivaksi. 

On hyvä jos sinulla on mahdollisuus saada kuivain telineeseen tai joku voi sitä pidellä, jotta sinulla olisi kumpiki käsi käytettävissä kuivatessasi koiraa.

Föönaussuihkeiden käyttö on mielestäni makuasia ja mikäli aiot sellaista käyttää, tee se ennen kuivauksen aloittamista.

Aloita turkinkuivaus takaosasta ja etene kohti päätä. Käytä harjaa samalla kun puhallat turkkia kuivaksi. Kuivauksen jälkeen käy turkki läpi kamman kanssa tarkistaen, ettei takkuja ole jäänyt ja, että turkki on aivan tyvestä asti kuivunut.


paragraph.