Ajan tanssi

 

Kepeästi ympärilläsi tanssien,

tuuli lauluaan laulellen.

Ilmassa väreili ja tuulen sanat soi,

kuinka kauniisti turkkisi hulmuta voi...

 

- MeeriKatriina -


Muutama sana takuista cotonin eri ikäkausina 

Onkoi sinulla käsissäsi pentu-coton, joka ei vielä ole tullut takkuikään, takkuuntunut/huovuttunut takkuikäinen tai peräti takkuuntunut aikuinen coton? 

Vai tahtoisitko ehkä kasvattaa lyhyellä turkilla pitämällesi cotonille rodunmukaisen, näyttävän ja kauniin karvan?

Mikäli koirasi ei ole vielä totutettu säännöllisyyteen hoitotoimenpiteiden suorittamisissa, toimi seuraavan ohjeistuksen mukaisesti. Hoitotoimenpiteisiin totuttelua suoritetaan siitä huolimatta, tarvitseeko cotonisi niitä nyt tai ei. Jos kynsiä ei tarvitse leikata, voi niitä vähintäänkin koskettaa kynsileikkurilla. Jos korvakarvoja ei tarvitse nyppiä tai hampaita ei tarvitse pestä, voi niitä vähintäänkin katsoa ja kokeilla.

Tärkeintä on, että koira oppii hyväksymään hoitotoimenpiteiden suorittamisen. Mitä pidempiä taukoja pidetään, sitä varmemmin koirasi vieraantuu hoitotoimenpiteiden tekemisestä.

Tee hoitotoimenpiteistä yhteinen laatuaikanne ja huolehdi siitä, että koirallesi jää miellyttävä ja houkutteleva mielleyhtymä yhteisestä laatuajastanne.

Kuva cotonista, joka näennäisesti näytti "hyvältä". Ihoa hautonut, huovuttunut karva peitti koiran lähestulkoon kokonaan. Tällaisessa tilassa olevaa turkkia ei avata takuista, vaan se vedetään trimmerillä alas.

Ehkäise takkujen syntyminen pitämällä turkin pesuvälit riittävän lyhyenä. Asuinympäristöstä, aktiviteeteistä ja sääoloista riippuen, pese cotonin turkki 1-4 viikon välein. 

Pentukarvassa olevan cotonin turkki pestään vähintään kerran viikossa. Takkuja syntyy helposti, mikäli turkki on likainen, käytät valjaita, sade- tai muita asuja, joissa turkille ei ole riittävästi tilaa. Takkuja syntyy myös turkkiin, mikäli sitä ei ole pesun jälkeen kuivattu huolella tyvestä asti. Silloin kun takkuja pääsee syntymään, niitä tulee lähes kaikkialle: korvantauksiin, rintakehään, leuan aluseen, poskiin, tassuihin, kainaloihin, hännäntyveen, silmäkulmiin jne.

Pentukarvalla olevan cotonin takut avataan aina ennen pesua. Avaa takut ensin sormin tai kamman kärjellä. Harjaa ja kampaa koira takuttomaksi ennen pesua.

Aikuisen cotonin turkkia ei pesujen välissä juurikaan tarvitse kammalla tai harjalla koskea.Turkin pesu ja kuivaus

PESU: Kastele koiran turkki kauttaaltaan ja aloita pesu laimennetulla shampoolla häntäpäästä edeten ja pääpuoli vasta viimeisenä.  Toista pesu tarvittaessa ja huuhtele shampoojäämät pois turkista huolellisesti.  

HOITOAINE: Painele kevyesti liikavesi pois turkista pyyhkeellä. Laimenna hoitoaine valmiiksi pesuvatiin ja valele hoitoainevedellä turkki kauttaaltaan ja anna vaikuttaa hetken. Huuhtele hoitoainejäämät pois turkista.

KUIVAUS: Pesun jälkeen painele pyyhkeellä ylimääräiset vedet pois koiran turkista. Aloita kuivaimen käyttö sen jälkeen, kun koirasi on hetken juoksennellut ravistaen turkkia kuivaksi. 

On hyvä jos sinulla on mahdollisuus saada kuivain telineeseen tai joku voi sitä pidellä, jotta sinulla olisi kumpikin käsi käytettävissä kuivatessasi koiraa.

Föönaussuihkeiden käyttö on mielestäni makuasia ja mikäli aiot sellaista käyttää, tee se ennen kuivauksen aloittamista.

Aloita turkinkuivaus takaosasta ja etene kohti päätä. Käytä harjaa samalla kun puhallat turkkia kuivaksi. Kuivauksen jälkeen käy turkki läpi kamman kanssa tarkistaen, ettei takkuja ole jäänyt ja, että turkki on aivan tyvestä asti kuivunut.

Hampaiden hoito

Pentukoiran hampaat puhkeavat noin viiden viikon ikäisenä. Hampaat ovat tuolloin naskalin terävät. Maitohampaat vaihtuvat aikuisten koirien hampaisiin neljän-viiden kuukauden iässä ja ovat kokonaisuudessaan vaihtuneet seitsemän kuukauden ikään mennessä.  Sekä hampaiden puhkeamiseen että niiden vaihtumiseen liittyy ikenien kutinaa, mikä pistää pureskelmaan lähes kaikkea eteen tulevaa.

Maitohampaiden juuret sulavat ja tilalle kasvavat pysyvät hampaat. Aina ei maitohammas (kysymyksessä kulmuri) kuitenkaan irtoa itsestään, vaan uusi pysyvä hammas kasvaa maitohampaan viereen.  Hampaiden oikein asettumisen ja purennan kannalta on tärkeää, että irtoamaton maitohammas käydään eläinlääkärillä poistatuttamassa viimeistään siinä vaiheessa kun pysyvä hammas on kasvanut maitohammasta puoleen väliin.

Pienten koirarotujen ongelmana on hammaskiven muodostuminen ja ientulehdukset. Yksi tähän johtava syy löytyy siitä, etteivät pikkukoirat pureskele luita samoissa määrin kuin suuremmat lajitoverinsa. Koira kannattaa totuttaa säännölliseen hampaidenpesuun, estääkseen suussa olevien ongelmien syntymisen. Eläinläärillä voi tarvittaessa käydä puhdistuttamassa koiran purukaluston hammaskivestä.
Korvakarvat

Cotoneilla kasvaa ohutta ja helposti irtoavaa hötkarvaa korvien sisältä, mitkä nypitään sormin pois.Tarkasta korvien tila säännöllisesti. Ellei korvan sisältä kasvavia karvoja nypitä, ei ilma pääse korvakäytävässä liikkumaan vapaasti, ja se aiheuttaa hiivan kehittymistä ja tulehduksia.
Anaalirauhaset

Normaalisti koiran anaalirauhaset tyhjenevät itsestään. Anaalirauhasten tyhjennyksen voi tehdä itse tai eläinlääkäri.

Suihkuttele ensin koiran peräpäätä lämpimällä vedellä. Anaalirauhaset sijaitsevat peräaukon molemmilla sivuilla, kellotaulun 4:n ja 8:n kohdalla. Täytenä ne tuntuvat peukalonpään kokoisina pallukoina. Ota rauhaset peukalon ja etusormen väliin, paina varovasti ja nosta samalla ylös. 

Mikäli rauhasista tuleva neste on paksua tai verensekaista, niin kyseessä saattaa olla tulehdus, mikä vaatii eläinlääkärikäynnin. Tulehtuneita, tai muutenkaan ärtyneen näköisiä anaalirauhasia ei saa itse tyhjentää, vaan se on eläinlääkärin tehtävä.

Youtubesta löydät paljon ohjeistusvideoita anaalirauhasten tyhjentämiseksi.
Kynsienleikkuu, sekä tassu- ja anturakarvojen leikkaukset

Kynnet: Koiran kynsien pituutta tulee tarkkailla ja kynnet leikata tarvittaessa, etteivät ne pääse kasvamaan liian pitkiksi. Liian pitkiksi kasvaneet kynnet saattavat vääntää varpaita ja aiheuttaa kipua ja/tai rajoitteita liikkumiseen, mikä on omiaan aiheuttamaan ongelmia aina seuraavissa nivelissä asti. Lisäksi liian pitkät kynnet voivat revetä.

Anturat: Koira säätelee kehon lämpötilaa anturoiden ja suun kautta. Pidä anturoiden välit siisteinä. Tähän tarkoitukseen pidän itse trimmikonetta parhaimpana vaihtoehtona. Pitkät anturanväli- ja anturakarvat peittävät helposti anturat ja ovat liukkaat kuin villasukat kovilla lattiapinnoilla liikuttaessa.